Voorafbetaling belastingen: nieuwe coronasteunmaatregel
Liquiditeitsproblemen? De overheid introduceerde een coronasteunmaatregel in verband met de voorafbetalingen van de inkomstenbelasting. Ontdek de details!
Het zijn ‘bijzondere tijden’, om een understatement van formaat te gebruiken. Heel wat Belgische werknemers maakten de voorbije periode gebruik van tijdelijke werkloosheid of corona-ouderschapsverlof. Als ondernemer kon je een beroep doen op hinder- en compensatiepremies om het leed te verzachten of tenminste de grootste schokken op te vangen. En nu introduceert de overheid een bijkomende coronasteunmaatregel in verband met de voorafbetalingen van de inkomstenbelasting – tenminste, voor bedrijven met liquiditeitsproblemen. We grijpen de gelegenheid graag aan om het systeem van voorafbetalingen helder uit te leggen, maar zoomen natuurlijk ook in op de maatregel zelf: wat houdt hij in en wie kan er precies op terugvallen? Je leest het hier!
Wat zijn voorafbetalingen op de belastingen?
Als zelfstandige of vrije beroeper is het moeilijk om in te schatten hoeveel je exact gaat verdienen. De overheid kan dan ook op voorhand geen inkomstenbelasting afhouden, maar ze moedigt je wel aan om voorschotten te betalen op het bedrag dat je later op je aanslagbiljet zal terugvinden. Als je geen of te weinig voorafbetalingen doet, krijg je een boete: je moet meer betalen op je uiteindelijke belasting. Hoewel voorafbetalingen op zich geen verplichting zijn, ondervind je dus wel een financieel nadeel als je het niet doet.
Voor het aanslagjaar 2020 berekent de overheid een eventuele vermeerdering aan 2,25% voor zelfstandigen en 6,75% voor vennootschappen. Stel dat je 10.000 euro belastingen moet betalen en je deed geen enkele voorafbetaling, dan kun je te maken krijgen met een belastingvermeerdering van maximaal 225 euro als zelfstandige (2,25% van 10.000 euro) of 675 euro als vennootschap (6,75% van 10.000 euro). Er zijn wel een aantal uitzonderingen. Als starter in hoofdberoep ben je de eerste drie jaar bijvoorbeeld vrijgesteld van zo’n vermeerdering, ook al doe je geen voorafbetalingen.
Tegemoetkoming bij liquiditeitsproblemen
Het voordeel van een voorafbetaling om een vermeerdering te vermijden, bedraagt voor zelfstandigen normaal 3% bij de eerste voorafbetaling (in april), 2,5% bij de tweede (in juli), 2% bij de derde (in oktober) en 1,5% bij de vierde (in december). Voor vennootschappen werkt de overheid normaal gezien met de volgende percentages: 9%, 7,5%, 6% en 4,5%. Waarom we ‘normaal gezien’ zeggen? Omdat de overheid beseft dat heel wat ondernemingen in deze crisisperiode onder druk staan. Ze heeft daarom de percentages van de derde en vierde voorafbetaling verhoogd voor bedrijven met liquiditeitsproblemen. Voor zelfstandigen stijgt het percentage van de derde voorafbetaling naar 2,25% en dat van de vierde naar 1,75%; voor zelfstandigen gaat het om respectievelijk 6,75% en 5,25%.
Deze maatregel geldt alleen als je liquiditeitsproblemen hebt. Wanneer je een inkoop van eigen aandelen of een kapitaalvermindering doet, of wanneer je dividenden betaalt of toekent tussen 12 maart 2020 en 31 december 2020, gelden de oude percentages voor de derde en de vierde voorafbetaling. De steunmaatregel is evenmin van toepassing op zelfstandigen die zo meer bonificatie of korting zouden krijgen voor hun voorafbetalingen.
Weten of de maatregel voor jouw zaak telt? Zeker zijn dat je je voorafbetalingen op tijd doet? We helpen je graag.
Deel dit bericht op:
Andere berichten
31 augustus 2021: deadline voor het UBO-register
Voortaan moet je jaarlijks je UBO’s bevestigen. De meeste vennootschappen zullen dit de eerste keer (zelf) moeten doen tegen 31 augustus 2021. Lees meer.
Waarom je de fiscus moet informeren over je renovatie? Kadastraal inkomen!
Bepaalde verbouwingen moet je aangeven aan de fiscus, omwille van het effect op je kadastraal inkomen. En de boetes voor wie dat niet doet, gaan de hoogte in.
Beroepskosten: te verwerken in het juiste boekjaar
Beroepsuitgaven zijn enkel aftrekbaar als ze zijn geboekt in het juiste boekjaar. Dus: in het jaar van de activiteiten of inkomsten waarbij ze horen. Lees meer.